Archiwum numeru 161

Wydanie: 2015-04-05 - 2015-04-12

Aktualności

miniatura

Muzyka i kuchnia - numer specjalny

Kuchnia i muzyka. Pozornie odległe. Coś dla ciała i coś dla ducha. Coś dla podniebienia i coś dla ucha. A jednak mają więcej wspólnego niż…

Wywiady

miniatura

Dyrygować kuchnią

Agata Wojda, szefowa kuchni restaturacji Opasły Tom przy ulicy Foskal w Warszawie, opowiada o swojej muzycznej edukacji i o tym, jak muzyczna wrażliwość wpływa na…

Recenzje

miniatura

Concerto grosso na perliczkę i smyczki

Co mogła gotować żona François Couperina? Dlaczego „potage à la royal” trzeba przygotowywać w kilku etapach? Jak ułożyć barokowy jadłospis muzyczny? Czemu brzmienie organów jest…

Publikacje

miniatura

Tafelmusik XXI wieku…, czyli o mariażu muzyki i marketingu w gastronomii

Czy rodzaj słuchanej muzyki może wpłynąć na to, jakie wino kupimy albo na to, w jakim tempie jemy posiełek w restauracji? Czym jest marketing multisensoryczny…

Edukatornia

miniatura

Rossiniego "Grzechy starości"

"Płakałem w życiu dwa razy: raz, kiedy umarła mi matka, i drugi, gdy na moich oczach kelner upuścił indyka z truflami do jeziora Como..." -…

Kosmopolita

miniatura

Nela Rubinstein, czyli jak być kulinarną Artystką

Kulinarna dyplomacja w służbie muzyki? Postać Neli Rubinstein dowodzi, że połączenie to jest nie tylko możliwe, lecz także samo w sobie może stać się sztuką.…
logowanie i rejestracja
Wydanie 273